Asbestdak verboden in 2024

Asbestdaken: verboden in 2024, verwijderen na 1 januari 2016?

Op 2 maart j.l. heeft de ministerraad besloten dat asbestdaken vanaf 1 januari 2024 verboden zijn. Particulieren, bedrijven en (overheids)instellingen die na 2024 nog asbestdaken in bezit hebben, moeten die daken verwijderen. Zo niet, dan kan het bevoegd gezag door middel van een last onder dwangsom of bestuursdwang bewerkstelligen dat de asbestdaken alsnog op kosten van de eigenaar worden verwijderd. Het is derhalve zaak asbestdaken vóór 2024 te verwijderen. Dit geldt temeer, omdat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) vanaf 1 januari 2016 een subsidieregeling in het leven zal roepen voor de verwijdering van asbestdaken. Voor die subsidieregeling is minimaal 75 miljoen euro beschikbaar.

Het verbod op asbestdaken roept een aantal belangrijke vragen op. Zo is het bijvoorbeeld de vraag welke daken precies onder het verbod vallen, of er ook een verplichting kan bestaan om asbestdaken al ruim voor 2024 te verwijderen en welke voorwaarden er gelden om aanspraak te kunnen maken op de subsidieregeling. In deze blog ga ik op deze vraag in.

Reikwijdte van het verbod
Het verbod ziet uitsluitend op asbesthoudende toepassingen in daken die in contact staan met de buitenlucht. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan dakbedekking van asbestgolfplaten en dakleien met asbest. Het verbod heeft dus geen betrekking asbesthoudende toepassingen in gebouwen, zoals astbesthoudende isolatie en asbesthoudend dakbeschot. De achtergrond hiervan is dat daken die in contact staan met de buitenlucht – door verwering – zorgen voor verspreiding van asbestvezels naar de leefomgeving. Blijkens de toelichting van de staatssecretaris van IenM op het voorstel tot invoering van het verbod, is ruim driekwart van de onder het verbod vallende asbestdaken te vinden in de agrarische sector.